Insulin räddar liv

10.05.2024
Som diabetessköterska spelar jag en viktig roll i att stödja och hjälpa personer som lever med diabetes. Mitt yrke är en utmanande men också väldigt givande roll, och jag är tacksam för möjligheten att kunna göra en positiv skillnad i mina patienters liv.

- Lena, Fjällhälsans diabetessköterska

En diabetessköterska kan hjälpa en diabetiker på flera sätt

  1. Utbilda patienten om sin sjukdom och hur man hanterar den, inklusive hur man tar blodsockermätningar och administrerar insulin eller andra mediciner.

  2. Skapa en individuell vårdplan för patienten baserat på deras specifika behov och hälsotillstånd.

  3. Hjälpa till att övervaka och hantera patientens blodsockernivåer för att säkerställa att de är inom en hälsosam intervall.

  4. Ge råd om kost och motion för att hjälpa patienten att hålla sitt blodsocker under kontroll.

  5. Hjälpa patienten att hantera eventuella komplikationer eller biverkningar av deras diabetes.

  6. Ge stöd och motivation till patienten för att hjälpa dem att hantera sin sjukdom på ett hälsosamt och effektivt sätt.

Diabetes och insulin

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln. Det hjälper kroppens celler att ta upp glukos från blodet för att använda som energi. När vi äter mat, stiger blodsockernivån och bukspottkörteln frisätter insulin för att reglera blodsockret. Om man har brist på insulin kan det leda till höga blodsockernivåer, vilket kan orsaka diabetes. Människor med diabetes behöver ibland ta insulininjektioner för att hjälpa kroppen att reglera blodsockernivån. 

Visste du att*...

  • ... sedan insulinet upptäcktes 1921 har miljoner människor med diabetes världen över kunnat räddas till livet. Men det skulle ta 3 500 år från det att man först beskrev diabetes till att en effektiv behandling utvecklades
  • ... det mystiska ämnet insulin avslöjades till slut och gav dess upphovsmän, Frederick Banting och James Macleod Nobelpriset 1923
  • "Honungsurin" kallades sjukdomen av indiska läkare 600 år f.Kr 

    *källa: Svenska Diabetesförbundets hemsida